viernes, 17 de diciembre de 2010

37 FIRA AVÍCOLA RAÇA PRAT. 10-11-12 DE DESEMBRE DE 2010.

Un any més, al recinte firal de Cal Gana s´ha celebrat la fira pagesa i ramadera del Prat de Llobregat.

Al pavelló avícola, agrícola i ramader van gaudir de l´exposició d´aviram de la raça Prat, de la mostra de productes agrícoles i la de cavalls de tir, tot un espectacle per als sentits.

També la 23a fira Comercial amb més de 2100 m2 on més de 70 empreses comercials i de serveis ens oferien el seus productes.

La fira també acull la 8a mostra de entitats del Prat, un punt de trobada del moviment associatiu del municipi.

Aixi mateix van poder degustar el Pollastre pota blava al espai gastronòmic de la fira i gaudir del seu gust exquisit.

Al exterior fan una fira comercial on podem comprar productes de qualitat on tafanear, endirsarme entre la gent i comprar.

Per últim podem dir amb més de 100000 visitants la fira és un èxit

.

Es coneix com a Raça Catalana del Prat el conjunt de gallines i galls que presenten unes característiques comunes i que eren freqüents a la comarca del Baix Llobregat, en especial a la zona del delta.

L’abundor d’exemplars i la reconeguda qualitat de l’aviram criat al Prat van fer que des de ben antic s’associés el nom de la raça al de la ciutat. La Generalitat de Catalunya determina des del 1987 la regió productora per a la Denominació Genèrica de Qualitat Pollastre i Capó de la Raça Prat la zona compresa, a més del Prat de Llobregat, pels termes municipals de Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Gavà, Sant Boi de Llobregat, Sant Climent de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Viladecans i Santa Coloma de Cervelló.

Els galls i gallines de la Raça Catalana del Prat han de presentar unes característiques comunes d’acord amb el patró establert. És sobretot en el seu característic colorit que aquest aviram és fàcilment identificable. Per sobre d’altres característiques externes destaquen les seves plomes d’un viu ros fosc sense arribar al rogenc, amb un to més pujat en el gall, especialment a les plomes del coll i del dors, que seran lluents, com envernissades, i en la gallina d’un ros fosc uniforme.

Les plomes caudals del gall seran de color negre verdós amb reflexos metàl·lics i ben negres en la gallina. És també molt característic el blau pissarra de les potes i dits, d’on prové el malnom pel qual són molt conegudes arreu: potablaves. Al costat de plomes i potes destaca el vermell viu de la cresta, la cara i les barbelleres, el blanc de les orelletes, els ulls avellana rogenc i el bec fosc. Mascles i femelles tenen unes característiques comunes i algunes petites deferències en el seu tipus racial.

Els pollastres i capons del Prat són alimentats amb un 80% de cereals amb una duració de criança mínima de 90 dies i cada unitat de venda porta una etiqueta numerada amb el segell europeu d'Indicació Geogràfica Protegida (IGP), que és el segell de qualitat atorgat per la Unió Europea els aliments de més qualitat del continent. El pollastre del Prat és l'únic de l' Estat espanyol que ha estat reconegut amb aquesta Denominació Específica.

.

DITES POPULARS DEL POLLASTRE I EL NADAL:

Per Pasqua, carn de corder, i per Nadal, de galliner.

Ara ve Nadal, matarem el gall i a la Tia Pepa li'n darem un tall.

Per Nadal ric i pobre, menja gall.

Benvingut sia el gall, encara que sia passat Nadal.

Ara ve Nadal, el temps es refresca, matarem el gall i torrarem la cresta.

El bon menestral, conill per Sant Joan i pollastre per Nadal.

No hay comentarios:

Publicar un comentario