lunes, 11 de abril de 2016

EL TREPAT. La varietat autòctona de la Conca de Barberà

El trepat és la varietat autòctoctona de la Conca de Barberà i dóna vins, lleugers i afruitsats, de bona acidesa i graduació alcohòlica mitjana molt característics. Amb el trepat s'obtenen uns vins rosats i uns vins base per a caves molt personals, però també es troben cada cop més vins negres i algun blanc, que estan obtenint un gran reconeixement.

Foto del Trepat, la varietat autòctona de la Conca de Barberà
» El Trepat, la varietat autòctona de la Conca de Barberà
Zona de cultiu: És una varietat de raïm negre autòctona de la Conca de Barberà. També es pot trobar a la zona del Riu Corb - Baixa Segarra i a la Conca de Tremp també hi trobem una petita proporció. Aquesta varietat no té sinonímies esteses 
Producció: Rendiments mig-alts, de 8.000 a 12.000 kg/ha. El seu destí majoritari és l’elaboració de vins i caves rosats degut al seu poc color i moderada graduació alcohòlica
Característiques vegetatives: Varietat vigorosa. Raïms grans i compactes. Les baies són grans i arrodonides, amb una pell de grossor mitjana. És de brotada primerenca i maduració tardana (finals de setembre principis d’octubre)
Altres Característiques: És sensible a les gelades de primavera. També presenta sensibilitat a l’excoriosi (fong que pot causar danys a les fulles, els sarments i les baies). Força resistent a Botrytis. (podrit gris). Tem la sequera i els sòls una mica frescos resulten ser el més adequats. S’adapta bé a la majoria de portaempelts utilitzats. Funciona bé amb poda curta. Emet molts rebrots de fusta vella, fet que obliga a practicar la poda en verd.
El vi: Quan el trepat s'elabora com a rosat s'obté un vi destacable, lleuger, fresc i afruitat, de color rosa gerd, net i lluminós. En l'elaboració en negres s'obté un vi fresc i lleuger amb un color entre cirera i rubí i ribet violaci. En boca sobresurten notes de fruites vermelles i regalèssia fusionades per un toc especiat de pebre i fulla de llorer. El color, l'aroma i el paladar els fan únics. 
Des de la Denominació d'Origen Conca de Barberà no es vol deixar perdre aquesta varietat. Per aquest motiu se la potencia i al poble de Barberà de la Conca s'ha gestat la Festa del Trepat per promocionar el seu consum i destacar la seva importància per la comarca. Una varietat que li dóna un caràcter únic a aquest terriori. 
FONT: www.doconcadebarbera.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario