miércoles, 21 de agosto de 2013

FIRA INTERNACIONAL DE CERÀMICA I TERRISSA D'ARGENTONA "FIRA DEL CÀNTIR" Dies 2, 3 i 4 d’agost de 2013.


La Fira Internacional de Ceràmica i Terrissa d’Argentona se celebra des del 1951 i té una llarga tradició i arrelament popular a Catalunya. Compta amb un públic fidel entorn les 100.000 persones i una participació d’uns 90 artesans d’arreu del món que converteixen la vil·la maresmenca en un bullici de festa al carrer i cultura popular.


Continuant amb una antiga tradició que es remunta a mitjans del segle XVII, la Fira Internacional de Ceràmica i Terrissa es caracteritza per una fira de ceràmica i terrissa de qualitat que es ven directament al públic en els carrers del centre de la població.

La Festa del Càntir d’Argentona rememora el vot de poble que al mitjans del segle XVII la vila va fer a Sant Domènec perquè els lliurés de la pesta i protegís les seves aigües. Va néixer llavors l’antic aplec de Sant de Sant Domènec, celebrat a la vila d’Argentona cada 4 d’agost, diada de sant Domènec, de forma ininterrompuda fins a l’actualitat. La gran rellevància i popularitat de la diada va fer que passés a ser la Festa Major d’Argentona des de mitjans del segle XIX. L’aplec de Sant Domènec, però, va caure en una certa decadència i per revitalitzar-lo, a partir de l’any 1951 passa a nomernar-se Festa del Càntir, nom amb què la coneixem actualment.

La festa del Càntir s’acompanya des de fa uns anys amb la Fira de Ceràmica i Terrissa, coneguda com a Fira del Càntir, en què artesans del fang d’arreu de Catalunya, Espanya i altres països fan parada al carrer per oferir als visitants la seva producció. Es fa una estricta selecció dels artesans que hi participen i dels productes que ofereixen, per garantir la màxima autenticitat, qualitat i diversitat geogràfica i artística als productes exposats.

Els firaires es divideixen en quatre sectors d’exposició i venda: Terrissa tradicional i popular, Ceràmica artística, Antiguitats i reproducció de ceràmica antiga i Institucions i empreses. A més de l’activitat estrictament firal, durant els dies de la fira hi ha nombroses activitats complementàries que conformen una interessant oferta global sobre art ceramista i terrissa. Tallers, demostracions, xerrades, concerts, presentacions de llibres o audiovisuals... són algunes de les activitats culturals que complementen una de les mostres d’artesania popular a cel obert més importants del sud d’Europa.



Els elements i activitats centrals de la festa són :
- renovació del vot de poble per part de l’alcalde durant l’ofici de festa major
- benedicció de les aigües de la font de Sant Domènec
- posta i benedicció del càntir de l’any (cada any es reprodueix un model diferent de càntir tradicional)
- jocs infantils entorn el càntir
- jocs tradicionals entorn el càntir i l’aigua
- aixecada de càntirs

Per ampliar informació es pot consultar:
www.museucantir.org/fira.htm 

www.festacatalunya.cat











































No hay comentarios:

Publicar un comentario