viernes, 19 de diciembre de 2014

EL CAVACoincidint amb les festes de Nadal i Cap d’any, la Confraria del Cava ha elaborat un decàleg de bones raons per prendre una copa de cava, deu missatges clars per fomentar el consum d’aquesta beguda. Si no trobaveu una bona excusa per beure'n, aquí en teniu deu!
És el millor acompanyant de qualsevol àpat
És la beguda de celebració per exel·lència
És totalment natural
El so del tap convida a la festa
És cool
És romàntic consumir-lo en parella
Amb moderació és beneficiós per la salut
On hi ha cava hi ha alegria
És ideal per qualsevol brindis
El cava uneix.

EL CAVA

El Cava es defineix com un VEQPRD, és a dir, Vi Escumós de Qualitat Produït en una Regió Determinada, i és el nom declarat per la legislació de la Unió Europea pel vi escumós produït segons el mètode tradicional a la regió delimitada coneguda com “Regió del Cava”. Aquesta regió abraça diferents àrees del Nord d’Espanya encara que, de lluny, la més important és la de Sant Sadurní d’Anoia a Catalunya on es fa més del 70% de la elaboració.

Amb una gran reputació internacional, el Cava té una tradició centenària i les seves característiques particulars asseguren que la seva qualitat es mantingui de forma consistentun any rera altre

Els primers vins escumosos fets a Sant Sadurní amb el mètode de la xampanya van aparèixer al mercat el 1872. Havia passat un llarg període per tal de perfeccionar el complicat procès que produeix un vi amb aquesta elegant i completament natural efervescència. A través del temps, el procés s’ha modernitzat, però encara avui, és fonamentalment un producte fruit de l’habilitat i la paciència dels seus homes i dones. Els Caves han guanyat avui una reputació que reflexa centúries de tradició des de que els Romans van introduir l’elaboració del vi fa més de 2000 anys.

Aquesta promoció genèrica del CAVA, que es va iniciar amb la fundació de la Confraria, agafà un impuls espectacular amb la celebració dels solemnes actes d’investidura i amb l’organització, el 1982, de la primera SETMANA DEL CAVA. Es tractava d’impulsar el CAVA dins i fora de les nostres fronteres, plantejant en el decurs de l’any tot tipus d’actes de caràcter festiu, tècnic, cultural… i així ha estat al llarg de tots aquests anys d’esplèndits resultats, en el quals ha destacat de manera especial l’àmplia difussió aconseguida en els principals mitjans de comunicació, nacionals i internacionals.

Dirigida i administrada pel CONSELL CAPITULAR elegit en Assemblea General, la CONFRARIA DEL CAVA compta així mateix amb el GRAN CONSELL, del qual en són membres els 14 CAVALLERS CONFRARES FUNDADORS i els presidents dels successius Consells Capitulars, així com també la JOVE CONFRARIA, que dedica la seva il·lusió a la tasca de promoció i divulgació del CAVA i la seva cultura entre la joventut.

La confraria va ser membre fundador de les Federacions de confrares víniques d’Espanya, entitat creada a Logronyo el 2 d’abril de 1995. A nivell internacional és vice-presidenta de la Fed. Int. de Confraries Bàquiques i els dies 27 al 30 de maig de 2004, hem organitzat el 41è Congrés Mundial de la F.I.C.B. amb una assistència de més de 200 Congressistes de tot el món.

Consell Regulador:

LA TERRA DE LA REGIÓ DEL CAVA

Quasi tot el Cava es produeix en l’agradable i temperat clima de Catalunya. Aquesta àrea fèrtil de suaus muntanyes i valls està protegida dels freds vents del Nord per la serralada dels Pirineus i banyada al Sud per les temperades aigües de la Mediterrània.

És difícil imaginar una àrea més saludable per a les vinyes. Les plujes són moderades, hi ha una generosa insolació i les vinyes estan ben exposades a l’aire en els turons i valls. Tots aquests factors tenen una decisiva influència en la maduració del raïm i les seves característiques aromes i alta qualitat. Les principals varietats autoritzades per a l’elaboració del Cava, són Macabeu, Xarel.lo, Parellada i Chardonnay.

PRODUCIÓ

L’elaboració del Cava segueix el mètode emprat a la Xampanya. El procés utilitzat per a la producció del Cava es defineix com el mètode de segona fermentació en ampolla. Només el most de màxima qualitat de la primera premsada del raïm pot fer-se servir pel Cava. Després de la primera fermentació el vi és embotellat amb un tap provisional i emmagatzemat en posició horitzontal durant molts mesos.

Les ampolles són, al final de la criança, bellugades progressivament per fer arribar les mares fins al coll de l’ampolla a prop del tap. No menys de nou mesos després del seu embotellament, i sovint després d’un període més llarg, les mares i el tap es treuen. Les ampolles es reomplen amb vi sec o dolç segons el tipus desitjat, i es tapen amb el tap definitiu, el morrió, l’etiqueta i s’encaixen per a la venda. Més de 260 empreses el.laboren Cava. Cada empresa té la seva pròpia gamma de productes.Totes, però, són de qualitat i estil, ja es tracti de Cava d’anyada o sense anyada. Les impressionats inversions que aquestes empreses han fet durant els darrers cent anys, ha ajudat a donar al Cava el lloc que té avui dia.

SEGUIMENT I CONTROL

La producció de Cava deu el seu èxit al constant manteniment i atenció als detalls amb una inevitable combinació de tradició i tecnologia moderna. Tot és supervisat pel Consell Regulador del Cava que té la seu a Vilafranca del Penedès, amb el suport tècnic de l’Estació de Viticultura i Enologia de l’INCAVI. El Consell fa el seguiment de cada etapa del desenvolupament del Cava i administra les estrictes lleis que dirigeixen la seva el.laboració. Una immediata confirmació de la genuïtat del producte es troba en el nom Cava en el tap i l’etiqueta.

EL CAVA, UN VI PER A TOTES LES OCASIONS

El Cava és un vi per disfrutar tant en situacions formals com menys formals. Compartir una ampolla de Cava amb amics a casa, en un bar o restaurant, dóna una gran satisfacció i aporta una nota de festa a l’ocasió que es reflexa en les bombolles a la copa.

Al mateix temps, el Cava aporta distinció a una reunió formal i és un delicat acompanyament pel menjar. Trobareu que el Cava satisfà tots els paladars, ja sigui Brut, Sec, o una mica dolç i a uns preus sorprentment bons.

DENOMINACIÓ

Sense cap mena de dubte, una de les accions més importants empreses per la Confraria del Cava ha estat i és, la promoció i la difusió de la denominació CAVA. No s’ha d’oblidar que la denominació Champagne, elaborat pel tradicional mètode champenoise, com el Cava, ha estat utilitzada en moltes ocasions per definir qualsevol vi escumós de qualitat.

L’objectiu principal de la Confraria del Cava ha estat des del principi donar a conèixer la nostra denominació, pròpia i única del CAVA, i per això es realitzen diverses accions de caràcter informatiu i divulgatiu perquè el CAVA sigui popularment conegut i reconegut a tot el món.

Des que l’any 1872 s’inicià la comercialització de les primeres ampolles de CAVA fins avui, el camí que ha recorregut la nostra denominació ha estat el següent: regulada per primera vegada com a denominació específica pel Reglament de Vins Escumosos de 1972 i sota el control d’aquest Consell Regulador, no va ser fins al 1986 (any de l’adhesió d’Espanya a la UE) quan l’ordre del 27 de febrer delimita finalment la zona de tradicional producció.

Des d’aleshores i seguint les disposicions dels reglaments UE, el CAVA com a denominació específica ha estat reconegut per la Unió Europea com un vi escumós de qualitat, produït en regió determinada (v.e.c.p.r.d) i li ha proporcionat el marc jurídic necessari per a la seva protecció.

El nou Reglament del Cava, promulgat el novembre de 1991, constitueix per primera vegada el Consell Regulador del Cava, integrat pels representants de tots els sectors productors implicats i per les comunitats autònomes amb municipis que integren la regió del CAVA.

Tot això ha contribuït a consolidar el prestigi com a denominació pròpia d’un dels escumosos de qualitat més apreciats i reconeguts en el mercat vinícola mundial.

L`IMPACTE DELS MITJANS DE COMUNICACIÓ

En els últims anys, els mitjans de comunicació han destinat una especial atenció al sector del CAVA. El fet que el nostre producte s’hagués de desmarcar del calaix de sastre dels escumosos de qualitat va ser la gran oportunitat que va tenir el nostre sector per donar a conèixer al món sencer la seva pròpia personalitat. Per fi el consumidor podria escollir un producte de qualitat amb denominació pròpia: el CAVA.

Però perquè aquesta informació arribés al consumidor era i és necessari que els mitjans de comunicació recollissin les notícies del sector. És aquí on la Confraria del Cava ha jugat un paper decisiu com a promotora. Cada membre de la Confraria, cada nou Cavaller Confrare de Mèrit i sobretot cada nou Cavaller Confrare d’Honor han contribuït al reconeixement i al prestigi del sector, donant suport a les nostres accions i manifestant fidelitat i devoció al CAVA.

Confraria del Cava.
Barri Torreramona S/N
08739 Subirats - Espanya
Tel. 0034 93 891 28 03
fax 0034 93 818 30 12
info@confrariacava.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario