lunes, 5 de julio de 2010

MATÈRIA CONDENSADA. CUINAR CIÈNCIA. ARTS SANTA MÒNICA.

El centre d´Arts Santa Mònica aquest estiu ens ofereix una serie d´activitats relacionades amb la cuina organitzades pel mateix centre, el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, i la Fundació Alícia.
Com véreu al programa les activitats son molt diverses i molt interessants. Crec que es una bona oportunitat per endinsar-nos una mica en la basant cuina-ciencia que ens proposen.





MATÈRIA CONDENSADA. CUINAR CIÈNCIA

Exposició
8 juliol - 1 novembre, 2010

ESPAI LABORATORI
Matèria condensada. Cuinar ciència convida a llegir cuina, gastronomia i alimentació amb ulls científics i les reivindica com a activitats genuïnament culturals amb multitud de sabers en joc. Més enllà del predomini de la cultura visual, els hàbits alimentaris i el plaer gastronòmic potencien els sentits del gust, el tacte, l’olfacte i fins i tot l’oïda. L’olfacte és capaç d’omplir un espai sensitiu amb igual o més força que qualsevol altre sentit. El gust desperta una complexa anatomia on la genètica influeix predisposant-nos a mantenir una dieta més o menys saludable. La cuina també modela el paisatge i a la vegada el paisatge marca amb les seves especificitats climatològiques o geogràfiques els trets bàsics de la nostra alimentació. Percepció i paisatge són elements que defineixen la nostra cuina però la cuina també afegeix un component d’innovació i reflexió fortament basada en la recerca científica i tecnològica. La nova cuina catalana i la Fundació Alícia són motor d’innovació culinària sota aquestes coordenades. La cuina transforma els estats de la matèria, amb les fases sòlida, líquida i gasosa, per fer-la no només comestible sinó també creativa, sorprenent i suggerent. Alimentació i gastronomia treballen sobre un diagrama de fases amb una matèria condensada tova i dúctil que atrapa el gas dins un líquid o el líquid dins un sòlid, que redueix un líquid a altes concentracions.

Matèria condensada. Cuinar ciència converteix l’espai Laboratori en un indret d’experiència a tots els nivells. És possible participar en una recerca científica sobre el gust amarg o la memòria olfactiva, degustar confitures i mels de vi, alimentar la curiositat amb un espai web accessible amb codis qr i telefonia mòbil o cuinar virtualment amb els elements presentats a l’exposició. El projecte compta també amb un conjunt d’activitats com ara tallers i conferències que busquen prendre consciència sobre el valor científic amagat darrere la cuina.


Activitat relacionada amb l'exposició
TAULA RODONA Textures i matèria tova? - sala d'actes - 8 juliol, 2010 19:00h
TALLER FAMILIAR Els estats de la matèria a la cuina - - 10 juliol, 2010 12:00h
TALLERS FAMILIARS Emulsiona, gelifica i esferifica - - Diumenges 19, 26 set i 3, 17, 24 oct 12:00h
TALLERS D'ESTIU Hort i cuina al Santa Mònica - - 13, 20 i 27 juliol, 2010 11:00h
SESSIONS PER A PROFESSORS - - 15 i 22 juliol, 2010 11:00h
TALLERS ESCOLARS Emulsiona, gelifica i esferifica - - 14 setembre - 28 octubre, 2010 Dm, dx i dj
VISITES GUIADES MATÈRIA CONDENSADA. CUINAR CIÈNCIA - - JULIOL I SETEMBRE, 2010


Comissariat:
Pere Castells i Josep Perelló
Organitza:
Arts Santa Mònica - Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, Fundació Alícia
Produeix:
Arts Santa Mònica - Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, Fundació Alícia
Col·labora:
Peta Espacial, Museu d'Arqueologia de Catalunya, Harvard School of Engineering and Appllied Sciences, Centre de Regulació Genòmica, Museu de la Confitura, Telstar, JP Selecta, Buresinnova, Facultat de Física-Universitat de Barcelona, Facultat de Química-Universitat de Barcelona

C/ Santa Mònica, 7 08001 Barcelona - 933 162 810
Entrada lliure

1 comentario: